11.11.19 folkehøyskole lab

- Det er håp for framtida!

Når man gjennomfører et hackaton, skal man løse et verdensproblem på 24 timer. Veileder Siren Salthaug Solvang ser lyst på framtida etter gjennomføringen av årets hackaton på SKAP FHS.

Elevene på SKAP har i 24 timer arbeidet intenst og effektivt med FNs bærekraftsmål nummer 13: Stoppe klimaendringene.

Dette inspirerte blant annet til å servere nachos med larver og ost. Ikke alle i juryen var like sultne, men de fleste tok sjansen og smakte. “Utrolig godt, jeg spiste opp alt, jeg!” sa rektor Hanne Christine Seyffart-Fuglestveit.  

I tillegg til SKAP-rektor bestod juryen av Erik Hoffmoen fra Lindesnes MDG, Rådmund Steinsvåg fra Naturvernforbundet, Aslak Seland Lajord fra Natur og Ungdom og Even Fjellestad, rådgiver på CoLAB – senter for Sosial Innovasjon på UiA. Jurymedlemmene var imponerte over elevenes innsats.

Ut fra de tre problemstillingene Fast Fashion, Bullshit (kjøttproduksjon) og Fuck Fossils (fossilt brennstoff) blomstret det ideer og løsninger. Blant annet et fellesskap i lobbyen på SKAP som skal føre til mer gjenbruk og bytting av klær, “Let´s Hemp the World”, som er en kampanje som frir til politikerne om at vi må bytte fra bomull til hamp når vi lager tøy.

En av gruppene jobbet med en applikasjon for mobil, som skal gi lett tilgjengelig informasjon om kjøttfri mat. Appen skal gjøre det enkelt å velge kjøttfri mat ved å samle blogger, oppskrifter, bilder, chat og mulighet for workshops på ett sted.

Gruppa som ble kåra til vinner av årets hackaton hadde fokus på hvordan vi kan forminske utslipp fra kjøttproduksjon. Deres løsning var å feste en ryggsekk på ryggen til kua for å fange opp metangassen, og videre bruke den som energi.  

Elevene på gruppa var til tross for lite søvn gira etter presentasjonen, og sa at hackaton var utrolig gøy å arbeide med, samtidig som det var utfordrende. De hadde ikke sovet overhodet under utfordringen. De arbeidet non stop, og følte de kunne være med på å gjøre noe stort med å gjennomføre årets hackaton. Og det er jo nettopp det det gjelder. Elevenes framtid.

HUSK: Har din organisasjon eller bedrift et prosjekt der dere har lyst til å koble på SKAP-elevene i et kreativt samarbeid, ta kontakt med oss i Næringshagen!

Tekst: Kristin Vold Kelly, veileder på SKAP FHS